Reducere, Reutilizare, Reciclare şi importanţa Apei
Reducere, Reutilizare, Reciclare şi importanţa Apei
Prof. înv. primar Trântor Codruţa-Nicoleta
Şcoala Gimnazială Nr. 21 loc. Sibiu, jud. Sibiu
Învăţămâtul astăzi se realizează şi bazează pe materiale suport care permanent să susţină activitatea de predare- învaţare, mai ales daca predarea- învaţarea se realizează la nivel de ciclul primar. Adaptarea materialelor la particularitaţile de vârsta pentru şcolarii mici necesită în cele mai multe cazuri pe lânga metode atractive de lucru o îmbinarea a acestora cu materiale care la susţina ceea ce se predă, aceast lucru ducând la o formare solida a informaţiilor cerute.
În acest an şcolar am realizat cu ajutorul platformei educaţionale oferita de Asociaţia ViitorPlus, materiale oferite în mod gratuit, desfaşurarea cu succes a temelor de Reducere, Reciclare, Reutilizare. Astfel ca elevii clasei I, au aplicat în activităţi practice, dar susţinute de resurse materiale suport activităţi pentru înţelegerea celor 3R.
Acestor informaţii şi materiale dezbatute în cadru activitaţii le sunt adaugate şi campanii de Reciclare care sunt susţinute şi desfaşurate de câţiva ani la nivelul judeţului nostru, astfel încat elevilor noştri le este uşor chiar si în cadrul activitatilor normale, atunci cand utilizam şi lucram cu hârtie, carton, imediat elevii ştiu să recicleze resturile în recipientul albastru special, plasticul în recipientul galben.. De câţiva ani spiritul civic se dezvolta etapial, dar sigur pentru fiecare elev.
Activităţile de Reutilizare au vizat în cadrul orelor de AVAP refolosirea şi reutilizarea unor obiecte din mediul familiar, readucerea acestora la viaţa, fie prin împrospatarea lor prin pictare, vopsire, fie prin reutilizarea acestora în alte obiecte conform cerinţelor date. Astfel că dintr-o cana ciobită prin decorare-pictare sau aplicând tehnica şerveţelului, am realizat ghivece pentru cactuşi mici, pentru decorul clasei al Colţului Verde. Un tricou vechi şi uzat a devenit în mâinele pricepute ale elevilor, la care a contribuit creativitatea acestora fie o plasa de cumpărături, fie chiar o poşeta şic potrivita vârstei şcolarilor mici. Pet-urile de plastic sunt un bun ghiveci de flori care decorat de mâini pricepute prind viaţa în personaje ca Iepure sau Pisica. Lumea materialelor reciclate pot deveni în mânile micilor şcolari crea o lume a poveştilor, a imaginaţiei care lasă deschisă dezvoltarea creativităţii în mod natural.
Reutilizarea obiectelor, a materialelor reciclate a fost o idee pentru organizarea unui carnaval al costumelor reciclate şi chiar a unei parade a costumelor create din hârtie. Nu a fost o surpriza pentru noi cadrele didactice să constatam că o simpla idee lasă creativitatea elevilor să realizeze lucruri frumoase şi pline de culoare, lucruri care pentru noi adulţii par simple, pentru minţiile elevilor devin jocuri de creaţie relaxante şi competitive.
Elevii au aflat cu drag lucruri despre care ştiau, dar au adaugat informaţii despre cât de important este să ştii să Reutilizezi şi chiar să Refolosesti anumite obiecte vechi, uzate sau deteriorate de care ai uitat de cele mai multe ori. Informaţiile care sunt transmise în acest mod, când elevii cercetează-descoperă ei lucruri noi, când singuri aplică şi lasă ca imaginaţia lor puerila, inocentă de copii îşi pune amprenta în produsele realizate nu se poate decât ca produsul finit să fie întotdeauna un produs încărcat de muncă cu drag, iar finalitatea acestuia, aprecierile sunt mult mai bine primite de cel care le realizează.
Platforma Asociaţie ViitorPlus a fost un sprijin de informaţie oferită gratuit prin planşe didactice, PPTuri explicative pentru înţelegerea materialelor popuse. Elevii clasei mele au fost încântaţi de activităţile desfaşurate la clasă, s-au implicat cu drag în desfaşurarea acestora şi la final au realizat compoziţii aplicative care au demonstrat că ceea ce le-a fost transmis a fost asimilat cu succes.
În activitatea desfaşurată despre importanţa Apei în viaţa noastră, despre modul în care trebuie curaţată, filtrată şi cât de important este să înţelegem că a polua este dăunator nu doar naturii, dar mai ales cât de importantă este Apa în şi pentru viaţa noastră. Pentru aceste activităţi alături de materialele oferite gratuit, am aplicat şi creat atât compoziţii aplicative dar şi creaţii literare.
Activităţile desfăşurate în acest an sunt exemple practice care pot fi reluate, îmbunatăţite şi în anii urmatori. Activităţiile – tip prezentare şi dezbatere pe baza pachetului de materiale didactice pus la dispoziţie de Asociatia ViitorPlus au fost prezentate materialele şi elevii au participat cu drag la activitate prin exprimarea de păreri conform materialului vizionat. Aşa cum au fost exprimate concluziile de către elevi finalizam că aceste activităţi sunt activităţi desfaşurate în mod plăcut de către elevi, la orice vârstă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu