Poveste terapeutică, articol de prof. Ignat Alexandra Maria

 

Poveste terapeutică

 

Prof. Ignat Alexandra Maria, Școala Gimnazială Nr. 21 Sibiu

 

A fost odată… sunt cuvinte pline de mister. Odată rostite, au puterea magică de a ne duce într-o altă lume, pe un tărâm unde totul este posibil. Ele reprezintă o poartă care se deschide și dezvăluie necunoscutul, o ușă care duce la cunoaștere și dezvoltare.

 

Pădurea Emoțiilor

 

A fost odată ca niciodată, o lume colorată unde fiecare emoție își avea locul său special, un loc magic care se numea Pădurea Emoțiilor. Aici, printre copacii care șopteau secrete și râurile care curgeau lin, trăia un băiețel numit Emoționel. Emoționel era un copil special, căci avea darul de a înțelege și de a vorbi cu emoțiile.

Într-o zi, Emoționel se hotărî să plece într-o călătorie prin pădure pentru a descoperi și mai multe despre lumea emoțiilor. Însoțit de o hartă veche și un rucsac plin de curaj, el porni în aventura sa.

Primul său popas a fost la Copacul Bucuriei, un arbore mare și luminos, cu frunze care sclipeau ca niște stele. Aici, Emoționel se juca și râdea cu spiritele bucuriei, învățând că a fi fericit înseamnă să apreciezi frumusețea și simplitatea lucrurilor mărunte.

Mai departe, într-un colț umbros al pădurii, se afla Peștera Tristeții. Aici, Emoționel simți greutatea tristeții, dar învăță că plânsul și acceptarea sentimentelor de tristețe sunt pași importanți în vindecarea sufletului.

Următorul popas a fost lângă Râul Furiei, unde apele roșii și agitate reprezentau mânia. Emoționel învăță aici că furia este un sentiment puternic, dar că gestionarea ei în moduri constructive este esențială pentru a trăi în armonie cu ceilalți.

Călătoria îl duse apoi spre Vârful Fricii, un loc învăluit în ceață și mister. Acolo, Emoționel înfruntă fricile sale, descoperind că înfruntarea și depășirea temerilor îl făceau mai puternic și mai încrezător.

În final, Emoționel ajunse în Valea Surprizei, un loc plin de culori și sunete neașteptate. Aici, el învăță să găsească bucurie în lucrurile neplanificate și să aprecieze momentele neașteptate ale vieții.

După ce a traversat Pădurea Emoțiilor și a învățat lecții prețioase de la fiecare emoție, Emoționel se întoarse acasă mai înțelept și mai pregătit să înfrunte lumea. El împărtăși poveștile și învățăturile sale cu alți copii, ajutându-i să înțeleagă și să gestioneze propriile lor emoții.

Și astfel, Pădurea Emoțiilor rămase un loc magic, unde Emoționel și prietenii săi puteau învăța mereu ceva nou despre minunata lume a sentimentelor.

 

 

Bibliografie:

·       Burns, W., 2007, Healing with stories, Guilford Press, New York;

·       Filipoi, S., 1998, Basme terapeutice pentru copii și părinți, Fundația Culturală Forum, Cluj-Napoca;

·       Goleman, D, 2001, Inteligența emoțională, Curtea Veche, București;

·       Martha Johnson, 2007, The Art of Therapeutic Story-telling, Minnesota Association for Children’s Mental Health Annual Conference, Duluth MN May 1.

 


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inovație și creativitate în activitățile remediale

Succes pe linie al micilor fotbaliști ai Școlii Gimnaziale Nr 21 din Sibiu

Maidanezul, poezie de Vulea Vlad