“100 de Zile de Şcoală”, în clasa I D, de Codruța Trântor

 

“100 de Zile de Şcoală ,  în clasa I D

 

profesor înv. primar Codruţa Trântor

                 Clasa ID compusă din 22 elevi, condusă de prof. înv. primar Codruţa Trântor şi alături de comitetul părinţilor au reuşit realizarea unei frumoase activităţ“100 Zile de Şcoală”, la începutul lunii martie  a anului şcolar 2022-2023.



               Anul şcolar 2022-2023, încet-încet se finalizează. Printre literele alfabetului, printre adunări şi scăderi, probleme complicate, din când în când activităţile de socializare îşi au rostul şi rolul lor pentru fiecare clasă şi etapă de şcolarizare. Dornici de distracţie, dornici de a-şi arăta unii la alţii cum ştiu să se şi distreze, planificarea activităţilor extraşcolare a propus şi vine de multe ori cu activităţi plăcute, în acest an una dintre acestea fiind şi activitatea “100 de Zile de Şcoală”.

             Această activitate a presupus participarea zi de zi, a tuturor copiilor la completarea “Borcanului liniştii şi a activităţilor propuse”. Acest borcan este gestionat de către elevii clasei, la începutul zilei primesc bobiţe de fasole, 5 bucăţi pentru fiecare ora de curs, bobiţe care trebuiesc “îngrijite”. În ce constă grijă responsabilului cu liniştea? În a urmări şi a fi atent la colegii săi cum sunt în timpul pauzelor, cum sunt în timpul orelor, dacă  respectă reguli. Dacă aceste sarcini sunt duse la îndeplinire bobiţele de fasole sunt păstrate în borcan, dacă nu aceste bobiţe sunt scoase afară. Astfel pe borcan au fost stabilite limite de atins, una dintre aceste limite fiind şi activitatea extraşcolară numită “100 de Zile de Şcoală”.

               Pentru a putea fi bine realizată, elevilor li s-a explicat că este o activitate desfaşurată în colaborare cu părinţi, o activitate de familie, cu o tematică stabilită de comun acord cu membrii familiei care doresc să îi ajute. Singura regulă a activităţii era să îşi aleagă o sută de elemente care să fie aşezate în proiectul realizat de către elev şi familia sa.

                   De asemenea zilnic, de la începutul anului elevul responsabil pe saptămână, un aşa zis şef al clasei pe săptămână, trebuia să numere zilele de şcoală, numărare contorizată de acesta în “Inâtlnirea de dimineaţă”.

                  Încet- încet elevii şi-au umplut borcanul cu bobiţe de fasole şi prin numărare  au ajuns la cele “100 de Zile de Şcoală”, la începutul lunii martie. Fiecare fără  să spună, au ales tematica şi au realizat împreună cu familia proiecte super interesante.

              Enumăr cu drag, câteva dintre proiectele realizate de către elevii clasei ID, pentru activitatea “100 de Zile de Şcoală”.

-     100 de albine şi rolul lor, un proiect realizat de eleva Iris Schutz, care a adus şi informaţie importantă despre ce însemnătate au albinele în viaţa noastră








-     100 de animale marine, proiectul Alexandrei Grosuleac, prezentând viaţa animalelor marine

-     Strada mea, în care Anais Grosuleac a realizat cu 100 de beţisoare macheta unei străzi

-     Copacul înflorit, unde Mateo Cătălinoiu a aşezat 100 de flori

-     100  de provocări, gândite de Mihai Gavrila, provocări interesante care au fost puse parţial în practică de către colegi

-     Arici, fiind clasa Aricilor, Ema Văcar a realizat un arici din coji de fistic, Casian Cercel a realizat un Arici-machetă electric care răspunde la  întrebări, la cele adevărate luminând ledul încorporat

-     şi alte multe proiecte ca: 100 de exerciţii, Cabana cu 100 de beţe, 100 de feţe Zâmbilici, Sistemul Solar în care au fost aşezate 100 pietre ca asteroizi etc


                     Alături de elevi, familie şi cadrul didactic, din faţa clasei priveau cu drag şi interes prieteni ai fiecărui elev implicat, aduşi de acasă din universul personal al fiecăruia, cele 100 de jucării. Acestea au făcut parte din décor, dar au susţinut şi implicarea fiecărui elev, în mod tacit.



                       Interesante proiecte! Ce este cel mai interesant este colaborarea elev-familie, prezentarea acestora în faţa colegilor, a fiecărui proiect, a fost un succes. Toată activitatea a fost un succes deosebit şi binenţeles că se doreşte şi la anul să se realizeze ediţia clasei  a II-a.

                     Important este că această activitate a atins obiectivele propuse şi că sigur va deveni o frumoasă amintire pentru albumul clasei.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inovație și creativitate în activitățile remediale

Basmele, ca exerciţiu de imaginaţie

Succes pe linie al micilor fotbaliști ai Școlii Gimnaziale Nr 21 din Sibiu